ŽAGARĖS SINAGOGOJE – KAMERINĖS MUZIKOS IR TAPYBOS SINTEZĖ

ŽAGARĖS SINAGOGOJE – KAMERINĖS MUZIKOS IR TAPYBOS SINTEZĖ

Rugsėjo 18 d. (trečiadienį) Žagarės sinagoga, pripildyta istorijos, kultūrinės atminties, ir skausmo tapo vilties ir kūrybos namais. Kūrėjų indėlis, pristatant būtent šiai erdvei sukurtą sintezę, vakar padėjo iš naujo pripildyti šią erdvę kultūra ir dvasingumu.

Smuikininkas Džeraldas Bidva, altininkė Dalia Dedinskaite, violončelininkas Gleb Pyšniak, skaitovė Indrė Valantinaitė bei tapytojas Mindaugas Juodis sukūrė ryšį tarp garsų, spalvų ir poezijos. Muzikos didybę įkūnijo J. S. Bach „Goldbergo variacijos“ ir K. Stockhausen kūrinys „Zodiakas“, tapęs atgarsių erdvėje aidinčiu simboliu. Indrės Valantinaitės skaitomi J. Vaičiūnaitės eilėraščiai apie Zodiaką, įkvėpti M. K. Čiurlionio paveikslų, papildo šį kultūrinį stebuklą.

Šviesų dailininkas Aurelijus Davidavičius sukūrė atmosferą, kuri leido patirti ne tik meninį, bet ir sakralų sugrįžimą į sinagogą, leidžiant viltis, kad šis unikalus kultūros paveldo objektas galėtų atgimti.

Sinagoga tarsi atgijo, tapo gyva meno šventove. Tikime, kad tai ne pabaiga – galbūt ši erdvė turės galimybę atgimti naujam gyvenimui.

Ačiū – III tarptautinis Josepho Achrono muzikos festivalis už galimybę tai patirti.

Nuotraukų autorius: Darius Ančerevičius.