JEWEL: KĄ VALGO IR KAIP MAISTĄ GAMINA LIETUVOS ŽYDAI

JEWEL: KĄ VALGO IR KAIP MAISTĄ GAMINA LIETUVOS ŽYDAI

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus edukacija lapkričio 28 d. (penktadienį) „Ką valgo ir kaip maistą gamina Lietuvos žydai“ pakvietė pažinti žydų kultūrą per maistą ir tradicijas ir atskleidžiant, kad valgymas žydų bendruomenėje yra ne tik kasdienis poreikis, bet ir svarbi tapatybės, religijos, šeimos ir bendruomenės gyvenimo dalis.

Susipažinome su košerinio maisto principais: kas leidžiama ir kas draudžiama, kodėl mėsos ir pieno produktai nevartojami kartu, ar galima valgyti paukščius giesmininkus, kokie receptai šiandien atrodytų keisčiausi.

Ši edukacija – tai gyvas, įtraukiantis būdas pažinti žydų paveldą, skatinantis dialogą, supratimą ir pagarbą tradicijų įvairovei, per pasakojimą ir diskusijas galėjome priartėti prie žydų kultūros kasdienybės.

Edukacija vyko du kartus, vienoje lankėsi Žagarės gimnazijos moksleiviai, kita buvo atvira visiems, joje apsilankė ir projekto partneriai iš Tukumo savivaldybės (Latvija).

Edukacijai pasibaigus buvome pavaišinti tradiciniais beigeliais, kuriuos edukatorė atvežė iš Vilniaus. Nuotraukų albume yra ir keletas receptų, kviečiame pabandyti pasigaminti žydišką patiekalą – mums pasirodė neįprastas ir įdomus burokėlių plokštainis (kugelis).

 

Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos programos projektas LL-00200 JEWEL, „Community engagement through preserving Jewish heritage in the cross-border regions of Lithuania and Latvia“ / „Bendruomenės subūrimas žydų paveldo išsaugojimui Lietuvos ir Latvijos pasienio regionuose“