ANDREW MIKSYS PARODOS „BAXT“ ATIDARYMAS / ŽAGARĖS VYŠNIŲ FESTIVALIS 2024

ANDREW MIKSYS PARODOS „BAXT“ ATIDARYMAS / ŽAGARĖS VYŠNIŲ FESTIVALIS 2024

Liepos 20 d. (šeštadienį) Žagarės vyšnių festivalio metu sinagogoje atidaryta unikali Andrew Miksys paroda „BAXT“, atskleidžianti romų bendruomenės gyvenimo istorijas, jų kasdienes kovas ir nepaprastą dvasią. Šis renginys – tai tikras Žagarės BAXT įvykis, skleidžiantis šviesą ir supratimą apie romų bendruomenės sunkumus ir grožį. Ir tai yra tikras Žagarės BAXT įvykis. Esame sujaudinti ir įkvėpti tuo, kas įvyko.

Andrew Miksys paroda „BAXT“ siekia naujai apmąstyti romų situaciją Lietuvoje bei Europoje iš meninės, istorinės, socialinės ir politinės perspektyvos. Be to, paroda ir ją lydėję renginiai taps proga kritiškai reflektuoti įvairias su šia bendruomene platesniame kontekste susijusias nuostatas.

2022 metais MO muziejuje įgyvendinti paroda sulaukė atgarsių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – vienas įtakingiausių tarptautinių žurnalų „Vogue“ įtraukė šią parodą į būtinų pamatyti parodų pasaulyje sąrašą.

*BAXT žodžio iš romų kalbos vertimas – sėkmė, likimas, lemtis fortūna, karma.

Parodos „BAXT“ atvykimas į Žagarę – simboliškas: A. Miksys miestą vadina viena iš Lietuvos romų sostinių. Parodos atidarymą taip pat lydės įvairūs renginiai, skirti romų bendruomenės pažinimui ir pripažinimui – fotografo teigimu, jų mieste kritiškai trūko.

Parodos atidaryme dalyvavo Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik, Romų visuomenės centro direktorė Svetlana Novopolskaja, Baltijos regiono romių asociacijos direktorė Vaiva Poškaitė-Kovaliuk, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dainavimo katedros absolventas ir centrinio Europos universiteto kultūros paveldo studijų absolventas, Gopalas Michailovskis, Joniškio rajono savivaldybės vicemerė Vaida Aleknavičienė. Savo dainomis visus įkvėpė Žagarės romas – SANTARAS!

Paroda bus atvira pirmadieniais – šeštadieniais 10.00-18.00 val. Žagarės sinagogje (P. Avižonio 7A)

///

Parodą finansuoja – Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė

Parodos organizatorius – Žagarės Kultūros Centras ir MO muziejus

 

Foto – Edvardas Tamošiūnas