„PAKAMPĖS“ ŽAGARĖJE: KŪRYBIŠKUMO LAISVĖ IR KULTŪRINĖS VEIKLOS

„PAKAMPĖS“ ŽAGARĖJE: KŪRYBIŠKUMO LAISVĖ IR KULTŪRINĖS VEIKLOS

Birželio 10-14 dienomis Žagarėje vyko jaunimo festivalis „PAKAMPĖS“, kurio tikslas buvo skatinti jaunimo kūrybiškumą, bendruomeniškumą ir spręsti jiems kylančias problemas. Šis renginys, subūrė Žagarės ir apylinkių jaunimą, ir parodė, kaip kultūrinės veiklos ir laisvė kūrybiškumui gali tapti esminiu raktu sprendžiant jaunimo problemas.

Jaunimas šiandien susiduria su daugybe iššūkių – socialine izoliacija, psichologiniais sunkumais, savęs atradimo ir identiteto klausimais. Tokiose aplinkybėse ypatingai svarbu organizuoti renginius, kurie ne tik suteiktų galimybę jauniems žmonėms išreikšti savo kūrybiškumą, bet ir padėtų jiems atrasti save bei bendraminčius. „PAKAMPĖS“ festivalis tapo puikiu pavyzdžiu, kaip kultūrinės veiklos ir kūrybinė laisvė gali prisidėti prie jaunimo gerovės ir problemų sprendimo bei įgalinti jų kūrybiškumą.

Festivalio metu vyko įvairios kūrybinės gatvės meno dirbtuvės, kurias vedė menininkas Pijus Čeikauskas-Pidžinas. Dalyviai turėjo galimybę ne tik susipažinti su gatvės meno subtilybėmis, bet ir patys prisidėti prie bendro meno kūrinio. Kūrybinis procesas padėjo jauniems žmonėms išlaisvinti savo kūrybiškumą, atrasti naujus draugus ir bendraminčius, taip pat spręsti savęs atradimo klausimus.

Pirmoji festivalio diena prasidėjo Žagarės gimnazijos kupole, kur vyko renginio „Kas yra Street Art’as?“ pristatymas. Menininkas Pidžinas supažindino dalyvius su gatvės meno subtilybėmis ir pradėjo kurti bendrą meno kūrinį. Vėliau dalyviai turėjo galimybę dalyvauti ekskursijoje po Žagarę, kurioje buvo inventorizuojami miesto „gliūkai“ – jau egzistuojantys ir vis kintantys gatvės/meno/žmonių kūriniai.

Antradienį kūrybinės dirbtuvės tęsėsi visą popietę tikroje PAKAMPIŲ erdvėje – brome prie jaunimo organizacijos patalpų „Spalvotas veidas“. Ši erdvė, kurioje jaunimas mėgsta burtis daryti nelegalius dalykus, tapo tikra kūrybine studija. Jaunimas galėjo eksperimentuoti su įvairiomis technikomis ir kurti unikalius meno kūrinius, vadovaujami talentingojo Pidžino. Trečiadienį Žagarės stovyklavietėje vyko susitikimai ir kūrybinės dirbtuvės. Diskusijoje „Kas sieja ir skiria Joniškį ir Žagarę? Jaunimo žvilgsnis“ dalyvavo Žagarės ir Joniškio jaunimas, aptardami savo miestų panašumus ir skirtumus, bei dalindamiesi savo laisvalaikio formulėmis. Diskusijoje dalyvavo kino ir teatro aktorė Eglė Jackaitė, kuri jaunimui pravedė atsipalaidavimo ir pasitikėjimo savimi pratimus. Kūrybinės dirbtuvės tęsėsi iki vėlyvos popietės.

Svarbi festivalio dalis buvo sukurtų meno kūrinių „įtekstinimas“, tad visi dalyviai tudėjo galimybę sudalyvauti tekstų rašymo praktikose. Ketvirtadienį Žagarės gimnazijoje vyresniesiems mokiniams vyko paskaita ir kūrybinės dirbtuvės „Slemas: Kas, ką ir kodėl tranko?“ su edukatore Roberta Stonkute. Vėliau dalyviai persikėlė į Štabą,  kūrė istorijas dirbtuvėse „ŽAG(a)RĖ“ ir tęsė Street art kūrybą su Pidžinu. Kiekvienas kuriamas meno kūrinys (ant faneros) įgavo pasakojimą.

Penktadienį festivalis pasiekė savo kulminaciją. Vyko susitikimai, kūrybinės mankštos, bendras kūrybinis baigiamsis projektas, kuomet visi festivalio metu sukurti kūriniai atrado Žagarėje savo lokacijas ir jose įsikūrė. Dalyviai džiaugėsi darbais, koncertais, kuriuose pasirodė grupė „Šaukštai po pietų“,  roko grupė NIOKOMI ir atlikėjas GAMKA.

Festivalį organizavo Žagarės kultūros centras, bendradarbiaudamas su įvairiomis vietinėmis ir regioninėmis organizacijomis, tokiomis kaip Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras, Joniškio rajono švietimo centras, ir kt. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.

Dėkojame visoms organizacijoms, kurios prisidėjo prie festivalio įgyvendinimo, padėjo tiek techniškai, tiek morališkai. Esame dėkingi už Jūsų gerumą ir nuoširdumą!

Jaunimo festivalis „PAKAMPĖS“ Žagarėje buvo ne tik kūrybiškumo ir bendruomeniškumo šventė, bet ir puiki proga jaunimui išreikšti save, susipažinti su naujais žmonėmis ir pasisemti įkvėpimo. Renginys tapo įrodymu, kad jaunimo iniciatyvos gali būti sėkmingos ir reikšmingos ne tik vietos bendruomenei, bet ir visam regionui.

Projekto vadovė – Aistė Tuminaitė-Orlauskė