MES PRISIMENAME

MES PRISIMENAME

Penktadienį (sausio 26 d.) prisiminėme ir pagerbėme aukas, pasivaikščiodami istoriniais žydų  takais. Už pasakojimus ir pasivaikščiojimą Žagarės žydų gatvelėmis dėkojame visuomenininkei, kultūros savanorei Almai Kančelskienei.

Sausio 27-ąją visas pasaulis mini Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną ir prisimena šešių milijonų nužudytų žydų tragediją. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kasmet kviečia prisijungti prie šios pasaulinės atminimo akcijos „WeRemember/ MesPrisimename“ ir prisiminti Holokausto aukas, liudytojus ir gelbėtojus, gyvenusius Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Žydų genocidą atnešęs Antrasis pasaulinis karas sunaikino Žagarės žydų bendruomenę. 1941 m. Žagarės gete buvo apgyvendinti ne tik miesto, bet ir aplinkinių vietovių – Linkuvos, Pašvitinio, Žeimelio ir kitų – žydai. Žagarės Naryškino parke Šoa nusinešė apie 3000 gyvybių, o Vilkiaušio miške buvo sušaudyta apie 500 Žagarės ir aplinkinių vietovių žydų.

Dėkojame dalyvavusiems Žagarės gimnazijos ir Žagarės specialiosios mokyklos, bei užimtumo centro moksleiviams. Taip pat delegacijai iš Joniškio rajono savivaldybės.

Mūsų miestelis neatsiejamas nuo Žydų tautos istorijos ir kultūros – Mes Prisimename!