TOMOS ČEPAITĖS „AUDIOMITOLOGIJA“ ŽAGARĖJE

TOMOS ČEPAITĖS „AUDIOMITOLOGIJA“ ŽAGARĖJE

Baltų vienybės dienų ciklą penktadienį (rugsėjo 22 d.) pradėjo kompozitorė Toma Čepaitė su savo elektroakustinės muzikos projektu „Audiomitologija” – tai projektas, įkvėptas lietuvių mitologinių padavimų ir sakmių.

Albumo kompozicijos konstruojamos pasitelkiant kraštogarsio ir įvairių aplinkos objektų garso įrašus, įvairius liaudies instrumentus bei balsą. Žaidžiama tarp atpažįstamų garsų ar tembrų ir juos transformuojant į neįprastus, nebeatpažįstamus skambesius tyrinėjant ribą tarp materijos (garso įrašų) ir nežemiško prado (transformuoto garso), realybės ir mito, to, kas žmogui pažįstama, ir to, kas priklauso mitiniam, anapusybės pasauliui.

Padavimai, pagal kuriuos komponuojami kūriniai, pasirinkti pagal susigalvotą sistemą, grįstą senoviniu pasaulio suvokimu ir pasaulio medžio principu (požemis – žemė – dangus). Tad klausantis albumo nuo pradžios iki pabaigos, klausytojas tarsi apkeliauja mitinį pasaulį iš požemio pasaulio iki dangaus ir atgal.

///

Projektą „Iniciatyvų ir edukacijų ciklas: DIAGNOZĖ-KŪRYBA“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.