DOKUMENTINIO FILMO „DĖDĖ CHACKELIS“ PERŽIŪRA

DOKUMENTINIO FILMO „DĖDĖ CHACKELIS“ PERŽIŪRA

Rugsėjo 15 dieną (penktadienį) Žagarėje apsilankė žymus australų režisierius Rod Freedman, kuris pristatė savo dokumentinį filmą „Dėdė Chackelis”. Žiūrovai gavo išskirtinę galimybę pasiklausyti filmą liečiančių istorijų iš pirmų lūpų. „Dėdė Chackelis“ – tai filmas apie tikrą R. Freedmano dėdę, Chackelį Lemcheną, vieną žymiausių Lietuvos kalbininkų, kurį Jonas Jablonskis laikė savo geriausiu mokiniu.

Tai buvo ne tik filmo peržiūra, bet ir galimybė seniems pažįstamiems susitikti vienoje vietoje ir pasidalinti praeitimi siejant ją su šiomis dienomis, auditorija netgi pametėjo klausimą, kuris buvo susijęs su karu Ukrainoje (viena iš didžiausių negandų šiomis dienomis, kuri primena kraupų XX amžių).

Filme pasakojama apie žmogų pragyvenusį beveik visą XX amžių. Praeitame amžiuje  įvyko begalė šiandienai reikšmingų įvykių: du pasauliniai karai, išrasta atominė bomba, sukurta Einšteino reliatyvumo ir Froido psichoanalizės teorijos, taip pat nutapyti permainas atnešę S. Dali ir P. Picasso darbai. Tuo pačiu šis amžius Lietuvai – mažai valstybei buvo itin nestabilus, šalis buvo mušinėjama kaip ping pongo kamuoliukas: nepriklausomybės dvidešimtmetis, Lietuvos dalybos tarp sovietų ir nacių, didžiulis laikotarpis okupacijoje, galiausiai atkurta nepriklausomybė.

Tokie permainingi laikai lėmė ir daug asmeninių, skaudžių permainų Chackelio Lemcheno gyvenime. Gyvenimas Kauno gete, tėvų ir vaikų žūtis nuo nacių rankos, nutrūkę ryšiai su broliais ir seserimis, nuolatinės identiteto paieškos.

Chackelis su šeima 1921 m. įsikūrė Žagarėje, tačiau greit išvyko į mokslus Kaune. Per Lemcheną ir jo šeimą kalbama apie praeitį artimą Žagarei, kuri gyva ir šiandien.