NAKTIGONĖ / VASARVIDŽIO REGĖJIMAI: ŽIRGELIŲ BRYDĖ

NAKTIGONĖ / VASARVIDŽIO REGĖJIMAI: ŽIRGELIŲ BRYDĖ

Savaitgalį (birželio 16 d.) nuskambėjo pirmoji naktigonė Žagarėje, sukvietusi dalyvius iš Raseinių, Panevėžio, Kelmės, Pakruojo, Šiaulių ir Joniškio. Kaip žmonijos istorija yra neatsiejama žirgais, taip su šiais gyvūnais tapatinama ir Žagarė.

Renginyje dalyvavo žirgininkai iš jojimo klubo ŽAGARĖS KENTAURAI. Ąžuolų vainikais papuošti žirgai išlydėti garbės ratui aplink Žagarę, kad visi žinotų, jog naktigonė prasidėjo. Belaukiant grįžtančių žirgų, dalyvius linksmino folkloro ansambliai:  Raseinių kultūros centro folkloro ansamblis DEGULE, Pakruojo kultūros centro folkloro ansamblis VERDENĖ, Panevėžio rajono Liūdynės kultūros centro folkloro ansamblis GEGUŽRAIBĖ, Kelmės kultūros centro folkloro ansamblis TADUJA, šokių studija KIBIRKŠTĖLĖ, Žagarės KC šokių kolektyvas SAGERA. Savo amatus demonstravo ir į įvairias veiklas kvietė amatininkai ir tautodailininkai. Tautodailininkė A. Petrauskienė kvietė nusipinti šieno žirgelius, kalvis M. Gedraitis kalė pasagas, medžio meistras D. Udrakis demonstravo švilpynės ir lazdos gamybos procesą, o etninės studijos „Žiemgalos galios“ įkūrėja, istorikė L. Vaitiekūnienė, mokė pažinti pievų žolynus, žoliauti, rinkti ir tinkamai panaudoti vaistažoles. Ragauta ir piemenėlių košės, bei žaisti žaidimai kuriuos vedė choreografas V. Krajinas. Renginį vedė Šiaulių dramos teatro aktoriai Nomeda Bėčiutė ir Severinas Norgaila. Už draugystę su žirgais dėkojame treneriui Rolandui Milkintui.

Sugrįžusius žirgus sutiko ir į Švėtės upę maudytis išlydėjo Žvelgaičių kaimo kapela ir gausus būrys žiūrovų. Žirgų maudynės – vienas gražiausių Naktigonės epizodų, kurį išvysti skirta ne kiekvienam. Vakaro vinis – ansamblis JONIS. Dėkojame visiems dalyviams žiūrovams ir visiems prisidėjusiems. Ypatingą Ačiū tariame pagrindiniam šventės partneriui ŽAGARĖS SENIŪNIJAI. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.

Taip pat renginio metu įteikta Mato Slančiausko premija. Matas Jonas Slančiauskas lietuviškos spaudos platintojas, poetas, tautosakos rinkėjas, draugijos „Atgaja“ vadovas – Joniškio krašto kūrėjas, kurio garbei nuo 2000 metų įsteigta Mato Slančiausko premija, skirta pagerbti įžymaus kraštiečio tautosakininko atminimą. Šiais metais Mato Slančiausko premija skirta už etninės kultūros puoselėjimą ir skleidimą. Joniškio savivaldybės meras V.Gailius premiją įteikė buvusiai Joniškio vaikų lopšelio – darželio ,,Saulutė” meninio ugdymo mokytojai metodininkei Gražinai Pamparienei už lietuvių liaudies ir Joniškio krašto papročių ir tradicijų puoselėjimą,kryptingą muzikinę veiklą ikimokyklinio amžiaus vaikams.

Už nuotraukas dėkojame Evai Slančiauskaitei