JUOZO GALKAUS PLAKATŲ PARODOS ATIDARYMAS ŽAGARĖJE

JUOZO GALKAUS PLAKATŲ PARODOS ATIDARYMAS ŽAGARĖJE

Žagarės vyšnių festivalio dieninės programos „Kultūros pulsas Žagarėje“ metu buvo atidaryta Juozo Galkaus plakatų paroda.

Juozas Galkus – vienas ryškiausių plakato žanro atstovų, kuris XX a. antrojoje pusėje, meninėmis inovacijomis bei naujomis idėjomis spartino modernėjimo procesus.

„Plakatas – dailės kūrinys, bet ne muziejui, o gatvei“, – taip profesorius Juozas Galkus apibūdino nevienareikšmę ilgus metus jo puoselėto žanro paskirtį. Ilgai vyravo nuostata, esą plakatas – vienadienis gatvės reiškinys, kurio tikslas – perteikti kiekvienam vartotojui prieinamą, greitai „suvirškinamą“ informaciją. Kai informacija tapdavo nebeaktuali, plakatai dingdavo kartu su juose skelbtais įvykiais – niekas nesusimąstydavo apie jų išliekamąją vertę. Šiandien, sparčiai kintant kūrybos technologijoms, reklamai užvaldant vis daugiau erdvių, keičiasi ir požiūris į plakatą.

Kai kurie Galkaus sukurti vaizdiniai drastiškais sugretinimais pranoko to meto nustatytas mąstymo normas ir šokiravo užsakovus. Didelį darbą dailininkas nuveikė ir heraldikos srityje. Juozas Galkus sukūrė ir Žagarės herbą bei Žagarės vyšnių festivalio logotipą!

Parodos atidaryme dalyvavo dizaineris, dailininkas, fotografas, plakatų menininkas Vilmantas Dambrauskas.

Parodą papildė praeities epochos interjero momentai ir muzika iš plokštelių.

Parodos dizaineris – Mantas Bartkus

Parodos organizatorius – Žagarės kultūros centras