PASVEIKINTI JONAI SU JANINOMIS IR PRISIMINTOS SENOSIOS TRADICIJOS

PASVEIKINTI JONAI SU JANINOMIS IR PRISIMINTOS SENOSIOS TRADICIJOS

Žagarės kultūros centras miestelėnus ir svečius birželio 23-iosios vakarą pakvietė į Joninių šventę „Kupole rože“ Švėtės upės pakrantėje prie vietinių vadinamojo „bliūdo“ užtvankos. Ši vieta jau kelerius metus iš eilės tapo Joninių vieta.

Susirinkusius pasveikino naujas neseniai susibūręs Žagarės kultūros centro folkloro kolektyvas, kol kas neturintis vardo, jam vadovauja Gražina Andrašiūnienė. Koncerte pasirodė ir Joniškio moterų asociacijos vokalinis kolektyvas „Gaiva“, vadovaujamas F. Bondarevo, Žvelgaičių kaimo kapela (vadovė Regina Gužauskienė). O vėliau, jau saulei nusileidus ir prasidėjus trumpiausiai metų nakčiai, jos palydėti į sceną žengė tercetas: Žagarės kultūros centro direktorė Aistė Tuminaitė-Orlauskė, režisierius Jonas Gricius ir Jolita Gubevičiūtė.

Tą vakarą prisiminti ir senieji papročiai. Viso renginio metu norintieji – ir vaikai, ir suaugusieji – buvo kviečiami pinti vainikus iš pievų žolynų, kad vėliau juos paleistų su uždegtomis žvakelėmis plaukti Švėtės upe tolyn. Šiuo ritualu susidomėjo ir Žagarės stovyklavietėje trumpam apsistoję keliautojai iš Anglijos. Ąžuolo lapų vainikais buvo papuošti Jonai ir Janinos. G. Andrašiūnienė merginas ir jaunuolius kvietė įvairiems ritualams, žaidimams, o ugnį laužui upe parplukdė vakaro Jonų Jonas – J. Gricius.