„FRINGE DAY/2022 EDITION” ŽAGARĖJE

„FRINGE DAY/2022 EDITION” ŽAGARĖJE

Tarptautinis Fringe (lietuviškai „paribys“) festivalis Žagarėje po dvejus metus užsitęsusios pandemijos šįkart susitraukė iki vienos dienos renginių serijos. Visi jie vyko savanoriškai prisijungus vietos jauniesiems menininkams, kraštiečiams ir svečiams iš užsienio, tarp kurių jau buvo ir pažįstamų veidų.

Nuo pat ryto norintieji pravėdinti galvą po savaitės darbų, ar mokslų pagrindinės Fringe festivalio sumanytojos Sarah Mitrikės buvo pakviesti į žygį per Žagarę ir apylinkes tarpusavyje bendraujant ir užmezgiant ryšį. Po to visi norintieji galėjo pasivaišinti virėjo Gedimino Bielskio verdamu išskirtinio skonio plovu, nuo kurio pakvipo visa Žagarės stovyklavietė (buvusi pieninė ir jos teritorija), tapusi šios festivalinės dienos renginių centru. Atidarytos dvi vizualiųjų menų parodos: joniškiečio menininko Egidijaus Godliausko tapybos paroda „Paviršius“ ir Nastios Nordlund (Šarauskienės), bei Aldo Šarausko fotografijų paroda „(P)laukti“. Parodų būta ir daugiau: Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Žagarės filiale buvo galima susipažinti su dabartinių moksleivių darbais, o Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus filiale – su Lietuvos romų persekiojimu nacistinės okupacijos metais (1941-1944).

Joniškietė jauna menininkė Gabija Gaidjurgytė kvietė į dirbtuves socialiniam eksperimentui. Koncertinę programą pradėjo Žagarėje su artimaisiais  nuo karo Ukrainoje prisiglaudusi Katiucha Motrečko su kultūros centro direktore Aiste Tuminaite-Orlauske. Jas keitė Lietuvoje gyvenanti baltarusė Marharyta Krasikava su iš Žagarės kilusia gitariste Klaudija Indriliūnaite. Klaudija pasirodė ir dar dviejose programose. Duetu su kolege, gitara grojančia Ina Kovaliova nukėlė į psichodelinę muzikos garsų kelionę, o prisijungus Viliui Tarasevičiui jau pavadinimu „Basement Project“ gyvai atliko hiphopo programą.

Jau ne pirmą kartą į Žagarę atvykstanti filmų kūrėja iš Didžiosios Britanijos Gemma Riggs dar likus kelioms savaitėms iki Fringe dienos, kvietė vietos gyventojus filmuoti ir siųsti vaizdus, kas jiems aplinkoje yra įsidėmėtino, gražaus, o vėliau iš to montavo medžiagą. Ji parodė filmą. O visai vakarop susirinkusieji vakarojo prie laužo, kepdami bulves ir bendraudami.

Žagarėje šis festivalis tikrai tarptautinis, nes ne tik dalyviai iš kelių šalių, bet ir tarp žiūrovų susirinko čia gyvenantys anglai, suomis, italas, ukrainiečiai ir, be abejo, lietuviai.